tiistai 1. marraskuuta 2011

Pullataikina

Jo viime heinäkuisessa pullasavotassa (täällä) hyväksi todettu Myllyn Paras pullaohje otettiin uuteen käyttöön jokunen viikko sitten. Teki niin mahottomasti mieli makeaa ja kananmunat olivat menossa vanhaksi. Saatoin vältellä vielä jotain oikeaakin tekemistä. Tuumasta toimeen siis.

Myllyn Paras pullaohje täältä

5 dl maitoa
50 g hiivaa (tai 2pss kuivahiivaa)
1 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
n. 15 dl vehnäjauhoja
n. 150g voita tai margariinia

Lisäksi:
1 kananmuna voiteluun
(rae)sokeria pullien päälle

Lämmitä maito hieman kädenlämpöistä lämpimämmäksi, jos käytät kuivahiivaa. Lisää pussit lämpimään maitoon ja sekoittele. Normaalin hiivan kanssa kädenlämpöinen riittää.

Sulata 150g margariinia tai voita jo odottelemaan viereen.

Sekoita raa'asti kuivahiiva-maidon sekaan (mitään hifistellä tuo ennen tätä -settejä, kuivahiivakin olisi oikeasti tullut jauhojen kanssa vasta) suola, sokeri, kardemumma ja muna.

Lisäile vehnäjauhoja pikkuhiljaa samalla vaivaten taikinaa. Itsellänihän loppui vehnäjauhot kesken. Luonnollisesti aina jotain. Joukkoon päätyi varmaan 1-2dl ruisjauhoja lisäksi. Jauhojen lisäämisen loppupuolella lykkää lötkö margariini tai voi sekaan ja vaivaa lisää.

Lämpimään vedottomaan paikkaan taikina turpoamaan. Itse suosin lämmintä vettä tiskialtaassa, kulho sinne ja liina päälle. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi on homma tarpeeksi hautunut. 

Vaivaa ilmakuplat taikinasta pois ja pyörittele haluamasi tyyliset pullat. Voitele kananmunalla ja lisää päälle vaikka sokeria tai raesokeria. Kaksi tuollaista ylläolevaa pellillistä tuli tosiaan tästä taikinasta.

Paista pullat 225 asteessa noin 5-10min.

Ihan hyvänmakuinen setti tuli ruisjauhoilla höystettynäkin. Yksi mihin tarvitsisin apua on tuo pullien halkeaminen, jostain syystä itselleni käy aina niin. Mistähän se voisi johtua?

6 kommenttia:

  1. Ite huomaan pari ongelmaa tuossa valmistuksessa. Kohotuksen jälkeen taikinaa ei enää saisi vaivata, vaan sitä tiputellaan pöydälle n. 30cm korkeudelta. Sitten kun pullat on vielä muotoiltu, niin niitä tulee vielä kohottaa liinan alla ennen kuin ne tunkee uuniin. Toisen kohottamisen unohtaminen tod. näk. on syynä tuohon halkeiluun. Sitten vain tekemään uudestaan pullaa =D

    VastaaPoista
  2. Ahaa, ohjeet juuri sanoivat että hyvin pitää vaivata kohotuksen jälkeen, tässä siis ongelmanro yksi! :D Ja oon niin hätäinen etten ole kyllä kerennyt toista kertaa kohottaa.. Voisi helpottaa tuohon pullan "ilmavuuteen". Joskus aika tiukkoja tapauksia nuo armaat pullani, suht.. ei kovia, mutta paljon matskua pienessä paketissa.

    VastaaPoista
  3. Eka tehään taikina, sit sen annetaan levätä 5 minsaa pöydällä, sit muotoillaan (jos tehään pyöreitä, ni kyllä niitä saa vaivata), annetaan kohota 40 minuuttia kosteassa ja lämpimässä, voidellaan ja sit uuniin :D

    Nimim. leipuri :-D

    VastaaPoista
  4. Jjos laittaa liikaa jauhoa, niin mun pullat ainakin halkeaa sen vuoksi... ja on päältä sellasia kovahkoja

    VastaaPoista
  5. Eli hyvä kohotus (tämä vaatii opettelua, olen välillä vähän kärsimätön) sekä vähemmän jauhoja :D Milloinhan kerkeäisi pullataikinan äärelle taas, nam nam :P

    VastaaPoista
  6. Ja saapi vaivata aika paljon, että saa sitkoa siihen, että tulee pehmeitä pullia :D

    VastaaPoista