sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Oranki Art näyttely

Kävin lauantaina katsomassa Oranki Art:ia Pellon lähellä Orangissa Taidemuseon ystävät ry:n järjestämällä bussimatkalla. Pello sijaitsee noin satakilometriä viistosti vasemmalle ylöspäin Rovaniemeltä kohti Suomen ja Ruotsin rajaa. Kävimme myös Ruotsin puolella, joten saimme hieman kansainvälisyyttäkin retkeen.


Ideana Oranki Artissa on se, että keskellä ei-mitään tehdään taidetta. Taideteokset ovat ympäristötaidetta ja niitä Orankiin tulevat tekemään taiteilijat ympäri maailmaa. Teosten työstäminen painottuu kesäaikaan ja osa niistä jää "luontopolun" varteen ihmisten ihasteltavaksi näyttelynomaiseksi kokonaisuudeksi.


Pysähdyimme Ruotsin puolella Pellohallenissa matkalla Orankiin.Pääsimme perille Orankiin. Töitä piti luontopolun varrelta vähän etsiä joten sitä alkoi nähdä "taidetta" joka puolella. Ihminen alkaa katsoa ympäristöään aivan eri tavalla kun taide on piilotettu luonnon keskelle. "Onko tuo vain oksa vai onko se tietyllä tavalla tuohon muotoiltu?"

2008; Aino Louhi & Kaija Papu, Maailman onnellisin puu

Puulle oli virkattu värikäs asuste päälleen. Työ on ollut joskus kirkkaampikin, mutta vuodet ovat haalistaneet värejä.

2010; Sauli Miettunen, Poikien pesä

Teos oli tehty kokonaan pyykkipojista ja oli muotoilultaan upea.

Essi Korva


En tiedä valmistusvuotta enkä työn nimeä (ei mainita Oranki Artin nettisivuilla) joten epäilisin työn olevan tämän vuotista satoa. Essi Korvan työt erottuivat edukseen muiden töiden joukosta ja miellyttivät dramatiikallaan minua.

2011(?); Susanne Stiegeler


2010; Ninni Korkalo, Steel hard


2009; Vladimir Zorin, Pyramid

2004; Pertti Saari, Korpilaki (oikealla)

2011(?); Juno, Kemi

Ranskalaisen sarjakuvapiirtäjän käsialaa.

2011(?) Essi Korva


Jos oikein muistan, niin nimi taisi olla Vuosien kärsimys, tai kidutus..

2011(?); Essi Korva


Näistä kolmesta pylpyrästä ei ole mitään muistikuvaa että kenen, minkä nimisiä ja milloin, mutta upeita kaikessa yksinkertaisuudessaan. 

Sain itsenikin kuvaan mukaan.Luontopolun varrella olevien taideteosten näkemisen jälkeen paistoimme makkaraa, joimme kahvit, ihastelimme alueella olevaa mökkiä sekä ympäristöä. Olisi mukava käydä ensi kesänä kuvaamassa taideteosten työstövaihetta.

Minä ihastelin päätöntä lintua..

..joka sai pian kyytiä.


Paluumatkan alussa oli hieman jännitystä mukana. Lähdimme Orangista Pelloa kohti jotain syrjätietä pitkin ja näimme valtavasti poroja. Juoksentelivat tiellä, makoilivat pelloilla ja tienvierillä. Sai bussikuski olla aika varuillaan. Loppumatka kuluikin bussissa nukkuessa.

Osa Oranki Artin teoksista olivat todella nerokkaita ja hyvin tehtyjä. Pursuaisipa itse samanlaisia tilataideteos-ideoita tai osaisi käsillään tehdä. Ahdistaa jo tässä suunnitteluvaiheessa tälle lukuvuodelle sijoittuvat mediataide projekti ja dokumentti kurssit. Täytyisi jotain taiteellista jopa tehdä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti