keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Ruokaremontti

Uusi vuosi rantautuu. Kaikki housut kiristävät todella ikävästi, keskivartalo on pöhöttynyt ja olo kaikinpuoli vetämätön. Tulikohan vedettyä taas joulukuuöverit? Tottahan toki, mistä tavoista sitä pois oppisi. Siis ruokaremontiksi menee taas tammikuussa. Onneksi ei huolta, HeiaHeia:n ystävällinen palvelu muistuttaa viime vuodesta armottomalla vaakadiagrammilla. Myös 2011 tammikuussa jouluekstroja oli hiipinyt 3kg kroppaan ja niistähän selvittiin. Näistä siis myös.


Kaikki ylimääräinen houkutus pois keittiöstä ja paikalle värikästä sekä vihreää. Viimeisistä torttutaikinalevyistä tuli uuden vuoden juhliin sopivasti jauhelihapasteijoita, joten joulukin on karisteltu ulos kaapeista. Tilalle ruukkusalaattia, rucolaa, banaania, omenaa ja päärynää.


Kahden henkilön taloudesta löytyy tarpeelliset. Kananmunia, leikkelettä, tomaattia, margariinia, porkkanoita, (miehen light-limpparit), maitoa, paprikaa, ruokakermaa ja jogurttia. Ruokakaupassa käydään vain, kun jotain puuttuu. Ei hetken mielijohteesta, eikä varsinkaan nälkäisenä. Nälkäisenä tulee yleensä tehtyä aikalaisia ylilyöntejä ja huomaat ruuan pilaantuvan kaappiisi.

Kuivakaapista löytyy säilykkeitä, ruisleipää ja lisukkeita. Vaikka kuinka karppaaminen kiinnostaisi, ei kannata jättää hiilihydraatteja pois. Vaihtaa vaikka makaronin ja riisin tummaan, kuten meillä on tehty jo pari vuotta sitten. Sekä vaalean leivän tummaan. Helppo tapa "keventää" ruokaa on lisätä siihen herkkusieniä, paprikaa tai ananasta. Näin tulee huomaamatta syötyä täyttävästi, muttei liikaa. Esimerkiksi jauhelihakastike ei pahastu yhdestä ylimääräisestä paprikasta sekä hernemaissipaprikapussista.

Pöydän ääressä ruokailua. Televisio ja esimerkiksi lehden lukeminen syödessä vie keskittymiskyvyn ruuasta muualle. Voi olla, että aivosi eivät tajua sinun syöneen tarpeeksi. 


Varsinkin ollessani reipas 86kg:nen (-26kg postaus täällä), totuin todella isoihin annoskokoihin. On tärkeää, että lautanen on sopivan kokoinen. Salaateille ym, sopii hyvin isompikin kulho, mutta ruoka pitäisi syödä normaalikokoiselta lautaselta ja ihan lautasmallin kanssa. Esimerkiksi eilen päiväruoka sisälsi 2/4 osa tomaattia ja keitettyä porkkanaa, 1/4 osa tummaa makaronia sekä 1/4 osa broilerkastiketta. Täyden lautasellinen nauttiminen myös antaa kropalle viestin siitä, että ruoka on syöty, eikä sitä tarvitse ottaa lisää.

Syö 4-5 kertaa päivässä. Aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Kroppa saa jotain kulutettavaa tasaisin väliajoin, eikä verensokeri heittele miten sattuu. Itse ainakin huomaan, jos välipala jää välistä. Tällöin misantropia nostaa minussa päätään ennen päivällistä. Samoiten, jos skippaan lounaan ja välipalan ja syön vain päivällisen, huutaa mieli jotain suolaista klo 21-22 aikoihin.


Lounaaksi kannattaa jättää pieni annos edellispäivän ruokaa. Ei tarvitse nähdä vaivaa ja homma on mietitty etukäteen, joten mihinkään epäterveelliseen vaihtaminen ei onnistu. Esimerkiksi eilisestä broilerkastikkeesta tuli tämän päivän salaattilisuke. 100 grammaa kastiketta salaatin kanssa oli aivan sopiva lounas.

Mie olen hieman neuroottisen kuuloinen puhuessani ruokailusta, mutta olen itse tottunut olemaan tiukkana syömisen kanssa. Helpompi olla rutiinit, ilman niitä leviää oma syömiseni aivan käsiin. Kerran viikossa voi sitten nauttia alkoholia tai pitää herkkupäivän. Muuten meillä poksutellaan arkea ylläolevilla vinkeillä, joulukuuta lukuunottamatta.

Kohtuus kaikessa. Tähän päälle liikuntaa, mielellään 30min päivässä kävelyä (kauppa-, koulu-  ja työmatkat) sekä 4 kertaa viikossa jotain tiukempaa liikuntaa. Esimerkiksi lenkkix2, uinti ja ryhmäliikuntatunti. Liikuntapäivänä voi lisätä hieman kulutusta vaikka vetämällä rahkaa ja mansikoita päivällisen päälle.

Ei tämä onneksi ydinfysiikkaa ole, meinaa aina vain unohtua joulukuussa. Uusimmassa KG-lehdessä oli hyviä vinkkejä, mm. yhdellä jalalla seisominen hampaita pestessä :D Mitkä teidän vinkit olisivat, joko ruokiin tai liikuntaan?

2 kommenttia:

  1. Mulla on älytön kuuri menossa kans, mutta ennemminkin liikunnan suhteen. Pitäs kai syyä enemmän kuin nyt kun meinaa mennä maitohapoille. Ollu pakko ottaa protskupirtelöt kehiin

    VastaaPoista
  2. Mutta proteiineja on hyvä syödäkin, jos liikkuu todella paljon. Ite tässä istun sormet ristissä odottamassa, että uusien kenkien aiheuttamat rakot paranisivat. Pääsisi jopa lenkille :)

    VastaaPoista