perjantai 8. kesäkuuta 2012

Samettinen bataattikeitto

Sain eilen käsiini bataatin. Ja tiedoksenne, että en ole ennen työskennellyt keittiössä bataatin kanssa. Tänään töiden jälkeen oli aika ottaa härkää sarvista. Ensimmäinen ruokaan liittyvä asia (vrt. perunateatteri), joka mieleeni tuli tehdä bataatista oli keittoa, sillä olen kerran eläissäni syönyt bataattikeittoa ravintolassa. Pohjaohjeena bataattikeitolle käytin tätä netistä löytämääni Maku.fi:n reseptiä.


Mitä tarvitset;

 • 3 bataattia
 • 2 isohkoa sipulia
 • 5 valkosipulinkynttä
 • 1,5 litraa vettä
 • 2 kasvisliemikuutiota
 • 1 dl viiniä (suosittelen skippaamaan)
 • 3 dl kermaa
 • 4 rkl creme bonjouria


ja mausteeksi:
 • timjamia
 • valkopippua
 • grillimaustetta
 • aromisuolaa


sekä oheistarvikkeena:
 • soseutin

Sitten pääsemmekin jo vinkkiin numero yksi; jos et meinaa ruokkia kokonaista armeijallista bataattikeitolla, puolita herranjumala tuo ohje. Jättikattilanikin meinasi huolestua keiton määrästä sen poristessa hellalla.


Olin kuitenkin mielenvikaisuudessani ostanut kaksi bataattia lisää ensimmäisen yksinäisen seuraksi, sillä en osannut arvioida paljonko yksi bataatti painaa. Hyvin pärjää 1-2 bataatilla kuolematta nälkään. Ensimmäisenä bataatti kuoritaan ja pilkotaan. Mainittakoon, että olin hyvin yllättynyt bataatin oranssihtavasta värisävystä ja uskoin vasta toisen bataatin kohdalla, että kasvis on aivan kunnossa ja vielä voimissaan.


Valkosipulit kuoritaan ja sipulit kuoritaan sekä pilkotaan suurehkoiksi lohkoiksi. Tämän jälkeen ne heitetään bataattipalasten kanssa jättikattilaan. Hyvä puoli keiton soseuttamisessa on se, ettei onneksi tarvitse pilkkoa valkosipuleja. Ne muussaantuvat kyllä soseuttimen avulla.


Bataatti-sipuli sekoituksen päälle kaadetaan vettä. Ohje sanoo noin 1,5 litraa, mutta neuvon kaatamaan sitä joukkoon vain sen verran, että bataatit ja sipulit peittyvät ja saavat keittyä rauhassa. Kiehuvan sopan sekaan heitetään kasvisliemikuutiot.


Ja mausteet edellisen sörsselin kaveriksi. Sen mukaan mitä tekee mieli. Tässä tapauksessa timjami, grillausmauste, valkopippuri ja aromisuola toimivat hyvin. Saatoin hieman oreganoa lipsauttaa myös sekaan.


Valkoviinin voi kaivella kaapista odottamaan, jos sitä käyttää. Viini toi kyllä hieman omituisen sivumaun keittoon enkä itse taida sitä seuraavalla kerralla läträtä sopan sekaan. Voi johtua kyllä tuosta ainoasta kuraisesta valkoviinistäkin jota löytyi kaapista. Kun kasvikset ovat kiehuneet kattilaksi pehmyiksi, voi ne soseuttaa soseuttimella. Viimeksi ulkoilutin soseutinta kaapista viime elokuussa, kun tein avokado-katkarapupastaa.


Olin positiivisesti yllättynyt, miten kepeästi kasvismöykyt muussaantuivat ihanan tasaiseksi keitoksi. Surauksessa vaan. Pitää ehkä tehdä keittoa toistekin! Lisäsin soseutuksen jälkeen vielä ruokakermat, desin valkoviiniä, creme bonjouria maun mukaan sekä kiehautin koko sopan toistamiseen.


Olihan se hyvää. Miehekkeen mielestä hieman liian makeaa, mutta omasta mielestäni viiniä lukuunottamatta vallan pätevä resepti. Saattaisin hieman käyttää vähemmän vettä keittoa tehdessäni, jotta keiton koostumus olisi vieläkin "samettisempi." Tällä kertaa se oli aika juoksevaa. 

Onneksi keitto kelpasi, saamme siitä nauttia nimittäin hieman useamminkin. Viimeisessä kuvassa oikealla puolella näkyvät kuusi (!) isoa rasiaa, jotka tulivat keittoa täyteen. Hmm, tiedänpä ainakin mitä huomenna töissä on lounaalla evääksi. Rasioita täytellessä tuntui, ettei keitto ikinä lopu kattilasta.

2 kommenttia:

 1. Hah, kerrankin kun haluaisin kokeilla jotain tällaista kasvissoosia niin tottakaihan mie olen bataatille niin allerginen että nirri lähtee jos syön. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloin heti miettiä, että voisiko bataatin korvata jollain muulla. Porkkana-peruna-keittoa. Pitää kokeilla jotain toistakin sosekeittoa tuon lisäksi, sitten kun bataattikeitto loppuu pakkasesta :'D En ole aiemmin kuullut, että bataatillekin voi olla allerginen!

   Poista