lauantai 5. toukokuuta 2012

Näin kommentoit laihtumista A-B-C

Ympärillä olevilla ihmisillä on aina jotain kommentoitavaa, jos satut pudottamaan painoasi enemmän kuin 10 kiloa. Alla oleva kasa kuulluista lausahduksista ovat kaikki suoraan tai epäsuorasti kuultuja ja kokemuksen syvällä rintaäänellä kasattuja. (Täällä viime keväältä postaus; projekti -26kg.) Se on kumma, että se oma mielipide pitää aina tuoda esille.. Olen saanut oman projektini aikana, sen jälkeen ja sitä ennen kuulla ties minkälaista asiantuntijalausuntoa tilastani.

1. "Montako kiloa olet laihtunut?"
Niin, tarpeeksi että sinä sen huomaat. Toisaalta vastaajalta voi paistaa ilo, kun hän ensimmäisen kerran saa sanoa laihtuneensa hurjan määrän kiloja. Toisaalta taas laihdutettujen kilojen määrä ei ehkä ole määrässä vaan ulkonäössä verrattavissa. Jos kysyjä huomaa toisen laihtuneen, niin miksi udella vielä kilotkin päälle, näkeehän sen naamasta.

2. "Mikä on sun salaisuus?"
Kulutan enemmän kuin syön. Tasaisesti kaikkea ruokaa jonkin verran ja reipas määrä liikuntaa. Mikä sinun? Ai peräsuolihuuhtelu, vatsahieronta, akupunktio, levähoito, kengurukengät yhdistettynä johonkin aivan ufoon ruokavalioon. Kappas, eikä ole pudonnut paino?

3. "Onko sinulla anoreksia/bulimia/ortoreksia/muu trendikäs syömishäiriö?"
Ei. Jos pudotan terveellisessä ajassa terveillä tavoilla reippaan määrän painoa, ei se automaattisesti tarkoita että olen syömishäiriöinen. Myös syömishäiriöttömät ihmiset osaavat pudottaa painoa.

4. "Sie olit kaunis jo ennen painonpudotusta."
Tämä lause herättää aina mietteitä. Olin varmasti sinun mielestäsi, mutta voi olla etten tuntenut itseäni kovinkaan kauniiksi. Enkö ole mielestäsi enää kaunis?

5. "Älä enää pudota yhtään kiloa!"
Se on hyvä, että tulet sen minulle nyt sanomaan päin naamaa etten vaan grammaakaan enää laihdu. Sehän onkin täysin kommentoijan päätettävissä.

6. "Sie oot taas laihtunut lisää!"
Oikeasti, en grammaakaan viime näkemisestä, enemmänkin kolme kiloa on tullut takaisin. Voi olla, että viime kerrasta on vain sen verran aikaa ettet meinaa taaskaan uskoa silmiäsi.

7. "Meinaatko vielä pudottaa painoa?"
En, päätän sen tässä ja nyt etten koskaan enää katsokaan vaakaan päin. Mitä kuvittelet? On kiva pysyä siinä painossa, jonka on vaivalla saavuttanut. Siksi on hyvä pudottaa kertyneet joulukilot samaan hengenvetoon eikä odotella niiden kasvavan korkoa hamaan tappiin.

8. "Suunnitteletko mullekin ruokavalion?"
Voin suunnitella mitä vain, mutta takaan ettei se välttämättä sovi sinulle. Jokainen ihminen pitää eri ruoista, ruokailuajoista, tavoista ja määristä. Olemme ihan eri kokoisiakin, enkä osaa silmämääräisesti todeta paljon kaloreita sinun kuuluisi syödä. 

9. "Sulla on ihan liian tiukka kuri, mie en pystyis tollaseen."
No sitten et pysty. Toisilla on kovempi itsekuri.

10. "Siis mitäh, et syönyt yhtään keksiä vuoteen, meneeköhän vähän liioitteluksi?"
Ei mene. Keksit menee justiinsa ahterin jatkoksi ja jos tosissaan pudottaa painoa niin ei auta keksejä hirveästi mutustella. Tiukalla painonpudotuskuurilla niitä ei napostella. Nykyään ns. normipainossa voin nauttia mitä ruokia ja herkkuja haluan, kunhan en mene liiallisuuksiin. Esimerkiksi tällä hetkellä en itse osta herkkuja, mutta syön niitä jossain tarjottaessa.

11. "Tossa on kakkua/sipsiä/pullaa ole hyvä. Miten niin et ota?"
Kiitos, mutta ei nyt kiitos. Viikon pulla/sipsi/kakku mittari on täynnä ja nyt mennään vain tällä kahvilla. Suomalaisessa kulttuurissa on kuulemma epäkohteliasta kieltäytyä jos joku tarjoaa. Minusta on törkeämpää tyrkyttää epäterveellistä ruokaa kuin se olisi jotain todella arvokasta tavaraa.

12. "Kauhea niin kuin sulla ois tukka harventunut! Saatko tarpeeksi vitamiineja?"
Saan, tarkkailen sitä. Syön lihaa, kasviksia, maitotuotteita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja tarkkailen että kaikki osat ravintoaineympyrästä täyttyvät tasaisesti. Ja se tukka on ihan hyvässä kunnossa, sitä on vain tupsu tuolla pään päällä kun se on leikattu lyhyeksi.

13. (Puoli vuotta laihtumisen jälkeen, kommentoija kännissä) "Shiihs, emmä ushkaltanu shanoa että shä olet laihtunut."
Niin, mitäpä sitä. Kuuntelijalle olisi voinut tulla jopa hyvä mieli ja fiilis omasta itsestään, jos joku olisi alkuvaiheessa huomauttanut painon pudonneen.

14. "Saa nähdä saatko pidettyä kilot poissa vai tulevatko takaisin.
Ihana, kun sinulla on noin eteenpäin suuntaava neuvo annettavissa. Onneksi tämä kommentti ei sorra minua syömään vaan muistuttaa lähtemään lenkkipolulle.

15. "Miksi sä piilottelet noin isoissa vaatteissa kaunista uutta kroppaasi?"
Aina ei ole sellainen olo aamulla, että kroppa on yhtä timmi kuin mieli. Silloin tekee mieli vetää vähän löysemmät kuteet ylle. Ja miksi tunkea tiukempaa ihonmyötäistä makkaraa päälle, jos ei ole sellainen olo että vaatteissa on hyvä olla?

16. "En ollut tunnistaa!"

17. "Herranjumala mitä sulle on tapahtunut?"
Öö, laihduin? Vaiko sittenkin; sain lapamadon ja menetin boakäärmeenkokoisen madon verran nestettä kehosta..  Mitä ihmiset odottavat tähän vastattavan? 

2 kommenttia:

  1. Joo tuo on aina "miksi et ota?????? onko sulla joku syömishäiriö???" (ja sitten jos toisella vielä semmoinen sattuu oikeasti olemaan, niin vielä parempi)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hirvee järkytys tarjoajalle, kun ei maistukaan. Jos olisi oikeasti sokeritauti selityksenä tai muuta niin se menee kyllä läpi, mutta ei painonpudotus.

      Poista