lauantai 16. heinäkuuta 2011

Juustokakku

Olin kuullut juustokakun olevan todella helppo leivottava. Saadessani käsiini anopin lahjoittaman Pipareista pitsikakkuun reseptikirjan viime jouluna iskin silmäni heti Mango-juustokakkuun. Itse kokeiluasteelle pääsin kyllä vasta puoli vuotta myöhemmin.


Pohja:
175g kaurakeksejä
75g margariinia

Sulata margariini ja murenna kaurakeksit aivan pieneksi murskaksi.



Sekoita sula margariini kaurakeksimurskaan, levitä tasaisesti irtovuoan pohjalle (n. 25cm halkaisija) ja laita täytteen valmistamisen ajaksi jääkaappiin.

Pohja-aines ei todellakaan näytä siltä että se pysyisi millään tavalla pohjalla kasassa, mutta tämä tulee vielä yllättämään jäljestäpäin! Irtovuoka esille ja keksi-margariinimössö jäähylle siis.

Tuorejuustotäyte:
200g maustamatonta 13%:n kevyttuorejuustoa
1 dl sokeria
3tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua
2 1/2 dl vispikermaa
2 rkl kiehuvaa vettä + 4 liivatelehteä

Laita 4 liivatelehteä lillumaan kylmään veteen 5 minuutiksi.



Sekoita tuorejuusto, vaniljasokeri, sokeri ja sitruunamehu yhteen. Purista liivatelehdistä kylmä vesi ja sulata ne kiehuvassa vesitilkassa. Lisää liivateseos tuorejuustotäytteeseen samalla sekoittaen.


Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää tuorejuustotäytteeseen varovasti käännellen. (Tekijän huom. En ollut tippaakaan varovainen ja hyvin onnistui.)


Kaada täyte keksimurupohjan päälle ja tasoita. Nosta jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön ylitse. (Tekijän huom. Itse annoin olla yön läpi.)

Irtovuoan pohjassa on yhdessä reunassa painauma, elmukelmu esti ensimmäisellä kerralla kakun sisälmyksiä valumasta pois vuoasta. Tulos oli epätasainen reuna. Leivinpaperi ajoi paljon paremmin asian ja toisella kerralla kakusta tuli nätimpi.

Mangopäällys:
250g mangososetta (siis 2kpl pilttipurkkeja)
2 liivatelehteä + 2 rkl kiehuvaa vettä

Liota liivatelehtiä 5min kylmässä vedessä, purista vesi pois ja kiehauta liivateseokseksi. Seos sekoitetaan mangopäällykseen ja kaadetaan irtovuoassa olevan täytteen päälle. Nosta jääkaappiin jäähtymään.

Tein ensimmäisellä kerralla kuten ohjeessa sanottiin ja kakun päällisestä tuli todella rosoinen ja epätasainen. Lisäsin toisella kerralla tuohon mangopäällykseen vielä noin 0,5 - 1 dl appelsiinimehua. Näin mangopäällyksestä tuli hieman makoisampaa, sekä se levittyi itsestään tasoittamatta nätisti täytteen päälle ilman ylimääräistä tasoittelua.

Versio kaksi. Ensimmäisestä kakusta jonka tein juhannukselle en tajunnut ottaa edes kuvaa. Tämä versio on ystävän polttareihin tehty ja siitä tuli paljon kauniimpi kuin ensimmäisestä.

Olin todella yllättynyt siitä miten helppo kakku oli loppujenlopuksi tehdä. Nyt voi sitten alkaa keksiä variaatioita kun perusidea juustokakusta on harjoiteltu. Ensimmäinen kerta liivatelehdillä läträämistäkin onnistui aivan hyvin. Suosittelen lämpimästi ja myös molemmista juhlista joissa juustokakkua nautittiin tuli kovasti kiitosta.

Kirja: Pipareista pitsikakkuun, toim. Ulla Svensk, s.44

5 kommenttia:

  1. suosittelen lämpimästi tätä ohjetta: http://www.yhteishyva-ruoka.fi/reseptit/helmikuu_2011/fi_FI/amerikkalainen_appelsiinijuustokakku/ . Me laitettiin siihen vielä päälle sulatettua valkosuklaata ja tummasuklaaraastetta. Nom!

    VastaaPoista
  2. Ei että näyttää kyllä hyvältä! :)

    VastaaPoista
  3. mulla löytyy blogista kuva siitä valmiista tuotoksesta, käy kurkkaan! se oli kyllä ehkä maailman parasta juustokakkua ^^

    VastaaPoista
  4. Tuo oli taivaallista <3

    VastaaPoista
  5. Kiitoksia :) Hyvä että kelpasi. Onneksi ohje on helppo niin sitä voi tehdä kotiinkin nyt jos haluaa ;D

    VastaaPoista