torstai 28. helmikuuta 2013

90-luku nostalgia

Nostalgia-pläjäys 90-luvulta, tai hienoinen resepti kuinka kasvattaa lapsi kieroon! :D Listaan alle muutamia itselleni tuohon aikaan tärkeitä tv-sarjoja, pelejä, leluja yms. Monta varmaan unohtui ja jäi, mutta mieleenpainuvimmat tässä. 


The Tribe
1996

Televisiosarja, jota esitettiin 90-luvun loppupuolella Suomessa Summeri-ohjelman yhteydessä. Aika kultaa muistot, ostin vasta The Tribe ensimmäisen seasonin dvd-boksin. Muistin tarinoiden olevan jotenkin vähän syvällisempiä! Oli pelottava muistaa alkubiisin sanat ulkoa. 11-vuotiaan meikäläisen mielestä Zoot oli kaikista kivoimman näköinen, vaikka se olikin tosi ilkeä.

(Kuva täältä.)


Dinosaur Detective Agency - peli
1993

Pelasin peliä kyllä myöhemmin kuin 1993, mutta pelasinpa kuitenkin. Muistin pelin olemassaolon, kun mies väänsi tietokoneella pelimusiikkia samanlaisilla soundeilla. Oli pakko alkaa metsästää peliä, jossa oli dinosaurus etsivän vaatteissa ja löytyihän siitä esimerkki.

(Kuva täältä.)Mysteriet På Greveholm 
1996 

Greveholmin arvoitus. Ruotsalainen joulukalenteri ja siihen liittyvä PC-peli vuodelta 1997. Olen katsonut jaksot läpi ehkä kuutisen kertaa. Pelasin peliä muistaakseni ennen kuin näin joulukalenterin kokonaisuudessaan enkä oikein osannut edetä siinä. Hieman tuli nostalgiaa, kun katsoi tuon ensimmäisen avausjakson noin kahdentoista vuoden jälkeen. Lainasin vhs:t yleensä kirjastosta ja katsoin jaksot aina putkeen, bad ass me.

(Kuva täältä.)Commander Keen - peli
1991

Meillä oli tosi pitkään kone vuodelta 1993 lastenhuoneessa, sillä pystyi pelaamaan korttipeliä, piirtämään paintilla ja pelaamaan tätä Commander Keen-peliä. Muistaakseni mentiin sillä koneella aika pitkään ja se oli jo ostettaessa vanha, eli vuosi on mahdollisesti ollut 1997-1999 paikkeilla. Peli oli huippu, mutta olen superhuono pelaamaan mitään, joten pelasin aina yhteen tiettyyn kenttään asti josta en päässyt enää eteenpäin.

(Kuva täältä.)
Nikke Knatterton
1989

Isä nauhoitti Knattertoneita vhs:lle ja taru kertoo, että olen yksivuotiaasta lähtien katsellut Knattertoneita nauhalta. Kertoo jotain vuosien saatossa muodostuneen huumorin alkuperästä!

(Kuva täältä.)
The Joulukalenteri 
1997

Pelkään vieläkin aivan kuollakseni joulukalenterin alkumusiikkia. Olen ollut seitsemän vuotias joulukalenteria ensi kertaa telkkarista katsoessa ja menin joka kerta Näsän ilmestyessä sängyn päätyn taakse piiloon.


Lady Lovely Locks 
1987

Lapsuuden ystävälläni oli Lady Lovely Locks-vhs jota katselimme, se oli hänen isosiskonsa peruja. En muista kenenkään muun ikäiseni lapsen maininneen Lady Lovely Locksia. Ei mitään hajua esitettiinkö sitä ikinä tv:ssä. Sarja oli aika epic jo nuoressa iässä, lentäviä oravia sateenkaarihännillä! Mitääh. Ja dubbaukset oli muuten ihan just sieltä itestään.

(Kuva täältä.)Lost In Space-lelu Blarp
1998

Lost in Space-elokuvaan liittyviä Blarp-hahmoleluja minulla on kaapissa tallessa kaksi kappaletta. Aina kun nykyään mietin harkitsevani jotain ostosta yön yli, muistan episodin tämän lelun kanssa. Näin  Blarp-lelun Rovaniemen Citymarketin leluosastolla vuonna ties mikä. Se oli ihana, keltainen, kummallinen, tuijotti minua suurilla silmillään sekä oli ainut kappale laatuaan hyllyssä. Halusin sen ja aloitin 'pakko saada' -puhuttelun äidille. Äiti kuitenkin sanoi, että odotetaan vähän ja ostetaan joku toinen kerta. Olin ihan ok asian kanssa, meillä ei ollut varaa kaikkeen (muistan, että lelu maksoi noin 100 markkaa ja se oli kallis) ja saisin odottaa lelua syntymäpäivään/jouluun tms. Kuitenkin jo seuraavalla kaupassakäynti kerralla viimeinenkin Blarp oli mennyt ja jäin suremaan. En koskaan saisi omaa Blarp-lelua. (Huom, eipä ollut nettikauppoja mistä tilata justiinsa sen mitä halusi.) Olin katkera ja vannoin etten koskaan halua enää mitään leluja.

Matkasimme kesällä pitkin Suomea, äiti tekemässä väitöskirjaansa ja tutkimassa museoiden arkistoja ja me isän kanssa kiertelemässä kaupunkia. Törmäsimme Helsingin lelukaupassa Blarp-leluun ja vihdoin ja viimein sainkin sen omakseni. Riemun määrällä ei ollut rajaa! Blarp oli minun lapsuuteni Baby born ja sillä oli hurjasti erilaisia lastenvaatteita ja syöttötarvikkeita yms. 

Äitini ja tätini lupasivat ostaa minulle joka vuosi yhden Blarp-lelun lisää, "niin kauan kuin kolli ei kotiin pesää tee", elikkäs en hanki miestä. No, lelujahan ei mistään löytynyt enää lisää, mutta viitisen vuotta sitten ostin toisen samanmoisen itselleni kirpputorilta hurjaan 3 euron hintaan. Vaalin näitä leluja viimeiseen asti, kun kaikki vanhat barbitkin ovat jo jatkaneet matkaansa. Niin monet hyvät leikit leikin oman Osmo-nimisen Blarpini kanssa ja se kuunteli murheita, etten raaskisi sitä heittää pois.

(Kuva täältä.)Ollapa vielä lapsi, viaton ja yksinkertainen. Oliko kellekään mitään tuttuja juttuja?

4 kommenttia:

 1. Commander Keen! The Joulukalenteri! Lady Lovely Locks! Parasta! :D Muut olikin vähemmän tuttuja... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua! Joulukalenteri on semmoinen mikä on usein kaikille tuttu, mutta kiva kuulla että Commander Keen sekä Lady Lovelu Locks -muistojakin joku jakaa n_n

   Poista
 2. Oi sieki muistat tuon Klaanin! Mieki katoin sitä joskus ala-asteella :D se oli kyllä hyvä sarja silloin.. tiedä nyt sitten aikuisemmalla iällä että olisko se enää hyvä.

  Minunki lemppari oli Zoot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäisen tuotantokauden uudelleen katsominen aiheutti enemmän ehkä myötähäpeää kuin nostalgiaa, mutta kivahan sitä oli katsoa :D

   Poista