keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Kulttuuriviikonloppu Helsingissä


Kävin viikonloppuna pyörähtämässä pikaisen kulttuurireissun Helsingissä. Pääasiallisena matkan kohteena oli lauantai-illan Cirque du Soleilin Quidam esitys Hartwall Areenalla, mutta kerkesimme kultturoida mamman kanssa lauantaipäivän lävitse.


Hyppäsimme yöjunaan perjantai-iltana ja olimme perillä Helsingissä varhain lauantaiaamuna ja aamun suurimmaksi haasteeksi osoittautui löytää paikka, josta saisi aamupalaa. Olimme laskeneet aamupalan rautatieaseman kahvilan varaan, mutta sen paikalle parhaaseen sijaintiin oli lyöty Burger King, joka tyrmistytti meitä molempia suuresti. Löysimme kuitenkin lopulta pienen pyörimisen jälkeen Kohtaamispaikka nimisen kahvilan, josta sai aamupalaa ja huonosti junassa nukuttua yötä vastaavan määrän kahvia.Päivän ensimmäinen kulttuurikohde oli Kiasma, jossa vierähti päälle pari tuntia ihastellen Robert Mapplethorpen valokuvanäyttelyä sekä kahden muun ylemmän kerroksen taideteoksia kaikessa rauhassa.

Mapplethorpen valokuvat ovat yksinkertaisesti upeita. Omaa silmää miellyttävät erityisesti todella tarkat sommitelmat, kontrastisuus ja mustavalkoisuus. Osa kuvista oli aseteltu niin symmetrisesti, että vähempikin tarkkuus olisi huokailututtanut perfektionistia.
Kiasma oli remontin jäljiltä auennut juuri edellisenä päivänä, joten ruuhkaa alkoi pukata puolen päivän jälkeen museolle. Kerkesimme kuitenkin alta pois puoli yhden aikaan ja lähdimme nakkaamaan tavaroita hotellihuoneeseen säilöön.


Ainut asia mitä shoppailin Helsingin reissulta oli Mapplethorpen valokuvalla varustettu jääkaappimagneetti. Olen jostain syystä alkanut vahingossa keräilemään erilaisia taiteeseen ja taideteoksiin liittyviä jääkaappimagneetteja.


Kävimme nakkaamassa tavarat hotellihuoneeseen ja syhkimme Ateneumiin katsomaan Sibelius-näyttelyä, joka osoittautui kohtuulliseksi sillisalaatiksi. Pikkusen kaikkea esillä, hyvää ja huonoa, suuremman elämyksen tarjosi tällä kertaa ehkä Ateneumin kahvilan suklaarouhekakku sekä kahvit.


Ateneumin jälkeen kävimme Amarillossa syömässä ja suuntasimme sen jälkeen Pasilaan Hartwall Areenalle. Cirque du Soleilin esitys oli yksinkertaisesti huikea. Loppuu sanat ja adjektiivit sen kuvailemiseen mihin ihmiskroppa on kykeneväinen. Tykkäsin siitä, että esityksen alku oli jopa hieman pelottava ja tarinan haikeus kantoi läpi esityksen omantyyppisine huumorinpilkahduksineen.


Sunnuntaina suuntasimme hitaan aamiaisen ja hotellihuoneen luovutuksen jälkeen lentokentälle odottelemaan päivälentoa takaisin Rovaniemelle. Oli sopivan tiivis ja hektinen Helsinki-viikonloppu, en itse kovasti nauti hirveistä määristä ihmisiä, joten kestän pääkaupunkiamme yleensä vain pienissä annoksissa ja kohtuu harvoin.

2 kommenttia:

  1. Tosi kiva postaus! Pitäisi varmaan antaa Kiasmalle uusi mahdollisuus, kävin siellä viimeksi joskus lapsena, eikä paikka oikein tuntunut tuolloin aukeavan 10-vuotiaalle minulle. :D Ateneumissa tuli käytyä sentään joskus vuosi pari sitten, mutta se osoittautui minullekkin pettymykseksi. En nyt muista mikä näyttely siellä silloin oli, mutta vähän oltiin kierroksen päätteeksi kaverin kanssa luukku auki, että tästäkö nyt maksettiin mansikoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa antaa Kiasmalle kyllä uusi mahdollisuus! Tykkään museona siitä kauheasti, sillä siellä on monesti taideteoksia jotka osallistavat katsojaa, esimerkkinä siellä ylimmässä kerroksessa on yhden taideteoksen ohessa liikkuva lattia tällä hetkellä! Plus, Kiasmassa käyminen on halvempaa kuin Ateneumissa pyörähtäminen ;D

      Poista